Творчеството на Йожен Дьолакроа (1798-1863) обхваща огромно количество алгорични, религиозни и

...
Творчеството на Йожен Дьолакроа (1798-1863) обхваща огромно количество алгорични, религиозни и
Коментари Харесай

Как можеш да постигнеш нещо голямо, когато си в непрекъснат допир с всичко долно и просташко ~ Йожен ДЬОЛАКРОА

Творчеството на Йожен Дьолакроа (1798-1863) обхваща голямо количество алгорични, религиозни и исторически сюжети, принадлежащи към най-възвишената сфера на човешката мисъл. Неговият съвременник Шарл Бодлер го назовава „ най-сугестивният от всички художници “. Повече от 10 хиляди творби включва всичко основано от гения на Делакроа – маслени, пастели, акварели, литографии, фрески, портрети, натюрморти, скици, пейзажи.

Очевидно е, че художникът е изпитвал властна вътрешна нужда да се показва освен с четката, само че и със слово – в диалози, посредством богатата си преписка и публикации за списания, само че най-много в персоналния си дневник, който води ден след ден в продължение на 20 години и в който записва всички трепети на гениалната си душа. Днес този дневник съставлява едно същинско литературно завещание.

 Photography of Eugène Delacroix by Félix Nadar

Когато откриеш някаква уязвимост в себе си, вместо да я прикриваш, престани да играеш роля, да извърташ, поправи се. Да трябваше душата да се бори единствено с тялото! Но и у нея има неприятни пристрастености и част от нея, най-слабата, само че и най-божествената, би трябвало да се бори без отдих с другата.

Всички пристрастености на тялото са низки, само че низките пристрастености на душата са същински тумори: злоба и прочие Подлостта е толкоз гнусна, че несъмнено се корени и в душата, и в тялото.

Навикът да внасяш ред в мислите си е за теб единственият път към щастието, а с цел да го постигнеш, е необходим ред във всичко останало, даже в най-незначителните неща.

Трябва да сме в действителност доста обезверени, с цел да избягаме, даже от нещастието.

Една от най-големите беди е, че не можеш в никакъв случай да бъдеш напълно опознат и свестен от еднакъв човек. И когато мисля за това, коства ми се, че то е най-голямата тъга на живота – неизбежната самотност, на която е обречено сърцето.

Има ли нещо по-тягостно от едно постоянно неискрено изражение?

Възможно ли е господ да не съществува? Как, белким случайността, съчетавайки разнообразни детайли, е изтръгнала от тях добродетели, отблясъци на неведомо великолепие! Ако случайността е основала вселената, какво значат тогава съвест, скрупули, безрезервност?

О, в случай че можеше да повярваш с всички сили на съществото си в тоя господ, който е измислил дълга, съмненията ти щяха да се уталожат. Защото признай, че точно този живот, страхът за него и за личното ти благоденствие смущават късите ти дни, които биха протичали в мир, в случай че можеше да видиш в края им лоното на твоя възвишен татко, подготвена да те одобри!

Моралистите и философите, имам поради същинските като Марк Аврелий, Христос (взет в чисто човешкия му аспект), в никакъв случай не са говорили за политика. Не са ги занимавали равенството на правата и сума други химери, те са учели хората само на примирие пред ориста, само че не пред неведомия фатум на античните, а пред безконечната нужда, която никой не може да отхвърли и която и филантропите няма да надмогнат – да се подчиняваме на повелите на суровата природа. Те не са желали от мъдреца друго, с изключение на да се нагажда към нея и да играе ролята си на мястото, отредено му във всеобщата естетика.

Болестта, гибелта, бедността, душевните страдания са безконечни и ще терзаят човечеството при всеки тип управление; тук формата, демократична или монархическа, няма значение.

У множеството хора мозъкът е поле, оставено необработено съвсем през целия им живот. Като виждаме какво голям брой глупави или най-малко посредствени люде живеят като че ли единствено с цел да вегетират, с право се учудваме, че господ е дал на своите създания разсъдък, дарба за въображение, подарък да съпоставят, да комбинират и така нататък, и всичко това носи така малко плодове.

Леността, незнанието и ситуацията, в което ги захвърля казусът, трансформират съвсем всички хора в пасивни оръдия на събитията. Ние в никакъв случай не знаем какво можем да извлечем от себе си.

Леността е безспорно най-големият зложелател на развиването на нашите качества. Затова „ Опознай себе си “ би трябвало да бъде главната аксиома на всички общества, в които всеки член да играе тъкмо ролята и да я извършва в цялата й просторност.

Нещастник! Как можеш да постигнеш нещо огромно, когато си в непрестанен досег с всичко долно и пошло? Насищай се с огромните и строги хубости, които хранят душата. От тяхното проучване все ме отклоняват нелепи развлечения. Търси самотата. Ако живееш порядъчно, уединението няма да навреди на здравето ти.

Щастливи са невежите и простите хора. За тях всичко в природата е ясно устроено. Разбират всичко, що виждат, по простата причина, че то съществува. И в действителност не са ли те по-разумни от мечтателите, които стигат до такава степен, че се съмняват в личната си мисъл?

Най-реалното нещо за мен са илюзиите, които сътворявам с живописта си. Всичко друго е преносими пясъци.

Сляпата орис повлича със себе си всички, които с крясъци и молби се мъчат да възпрат неумолимата й ръка.

Човешката природа намира сили да понесе всяко състояние или най-малко най-често да извлече някаква изгода от него.

Големите пристрастености, притурени към въображението, водят най-често до безпътство на мозъка.

Това, което прави индивида невероятен, е в последна сметка способността му да вижда нещата по метод характерен единствено на нему.

В последно време хората са обзети от необяснимо предпочитание да се отърсят от всичко, което природата им е дала допълнително, в сравнение с животните, отрупвани от тях с най-тежки товари.

Това, което прави хората гениални, или, по-точно, което те вършат, не са новите хрумвания, а точно обсебилата ги мисъл, че към този момент казаното не е казано задоволително цялостно.

Както човек в немощната си напреднала възраст има вяра, че цялата природа се разпада, по този начин и низшите духом, като няма какво да прибавят към този момент към казаното, си мислят, че природата е дала единствено на неколцина, и то първоначално, да кажат нещо ново и поразително.

Отдадеш ли се всецяло на душата си, тя изцяло ти се разкрива и тогава тя, капризната, ти разрешава да вкусиш от най-голямото благополучие – щастието да изразяваш душата си по хиляди способи, да я споделяш с другите, да се самоопознаваш, да се изобразяваш непрестанно в творбите си.

Новото е в духа, който твори, не в изобразяваната природа.

Какъв, мислиш, е бил животът на хората, които са се издигнали над тълпата? Непрекъсната битка. Борба с леността, която им е присъща като на елементарния човек, когато би трябвало да написа, в случай че е публицист: тъй като геният му желае от него да се изяви и той му се подчинява освен от суетно пустославие, а от разсъдливост. Нека мълчат тия, които работят студено и безстрастно: та знаят ли те какво е да работиш под напора на вдъхновението? Какъв боязън, какъв смут е да разбудиш дремещия лъв, чийто плач раздрусва цялото ти създание!

Природата ни дава тоя живот, както се дава играчка на невръстно дете. Искаме да забележим по какъв начин е устроена и я натрошаваме на части. В ръцете ни пред глупавите ни очи, отворили се прекомерно късно, остават единствено безплодни парчета, частици, от които нищо не може да се сглоби. А положителното е толкоз просто!

Хората не знаят какво би трябвало да желаят.

Удоволствието да дават наименования и да класифицират е пагубно за учените. Те постоянно отиват прекомерно надалеч и се провалят в очите на здравомислещите равнодушни, за които природата е непроницаемо покривало. Зная, че нещата би трябвало да се посочват с имена, с цел да можем да се разбираме едни други; само че от този миг нататък те се обособяват, макар че не са непрекъснати величини.

Льору несъмнено е разкрил великата фраза, в случай че не и средството, което ще избави човечеството и ще го измъкне от тинята: „ Човек се ражда свободен “ – споделя той след Русо. Никога не е изричана по-величайша нелепост, какъвто ще и мъдрец да си.

Това е то началото на философията съгласно тия господа. Има ли в природата създание по-робско от индивида? Слабостта и потребностите го вършат подвластен от стихиите и от себеподобните му. Да бяха единствено външните аргументи! Страстите, които открива в самия себе си, са най-жестоките тирани, против които би трябвало да се бори, и може да се добави, че да им се съпротивлява е все едно да се съпротивлява на личната си природа.

Той не търпи и никаква подчиненост в каквото и да било; ето за какво християнството му се вижда така обратно. А таман до това се свежда съгласно мен същинската добродетелност: послушание на закона на природата, примирие с човешките страдания – ето последната дума на всяка мъдрост (следователно послушание и на трудове закон, възвишен или човешки).

 The Barque of Dante, 1822, Louvre

 Lion Hunt, 1855, Nationalmuseum, Stockholm

 Death of Sardanapalus, 1827, Musée national Eugène Delacroix

 Last Words of the Emperor Marcus Aurelius, 1844, Musée des Beaux-Arts de Lyon

 Christ on the Sea of Galilee, 1841

 Christ on the Sea of Galilee, 1854

 Fanatics of Tangier, 1838, Minneapolis Institute of Art

 Capture of Constantinople by the Crusaders, 1840

 Louis of Orléans Unveiling his Mistress, c.1825-1826, Thyssen-Bornemisza Collection

 Liberty Leading the People, 1830, Louvre-Lens, Paris

 Horse Frightened by a Storm, 1824

 Rider Attacked by a Jaguar, 1855

 Columbus and His Son at La Rábida, 1838, National Gallery of Art

 The Natchez, 1835, Metropolitan Museum of Art

 The Women of Algiers, 1834, Louvre

 George Sand, 1838, Ordrupgaard-Museum

 Hamlet with Horatio, (the gravedigger scene), 1839, Louvre

 Greece on the Ruins of Missolonghi, 1826, Musée des Beaux-Arts, Bordeaux

 Self Portrait by Eugène Delacroix (about 1837) Musée du Louvre, Paris

Картини: en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР